Trivselregler

Trivselregler

Här nedan följer regler för oss i bostadsrättsföreningen Högst på åsen och som är nödvändiga för trivselns skull när man bor så nära varandra som vi gör. Sunt förnuft och hänsyn till varandra är självklart, men då vi alla är olika finns det ett antal regler som samtliga medlemmar och eventuella gäster måste förhålla sig till.

 

Allmänna utrymmen

Det är inte tillåtet att

  • ställa personliga tillhörigheter i allmänna utrymmen så som trapphus, vind och källargång då det utgör en brandrisk
  • ha mattor i trapphuset utanför sin dörr då trappstädningen inte kan göras ordentligt

Saker som står i allmänna utrymmen kommer att slängas vid höst- och vårstädning.

Andrahandsuthyrningar

  • Du får hyra ut din lägenhet i andrahand om du har ett giltigt skäl. Exempel på giltiga skäl är om du skall provbo som sambo, studera eller arbeta på annat ort.
  • Du får hyra ut din lägenhet under 12 månader till en och samma person. Styrelsen har ingen skyldighet att godkänna ny andrahandsuthyrning under denna 12-månadersperiod om nuvarande hyresgäst sagt upp sitt kontrakt. Du kan alltså inte hyra ut till olika personer under en 12-månadersperiod.
  • Underskriven blankett för andrahandsuthyrning skall läggas i styrelsens låda minst en månad innan planerad andrahandsuthyrning. Maila styrelsen för att få blankett för andrahandsuthyrning.

Du måste ha ett avtal med din hyresgäst som reglerar besittningsrätten samt ta ansvar för hyresgästens ”göranden och låtanden” som om de vore ditt eget! Du ansvarar också själv för att hålla dig informerad om vad som händer i huset under frånvaron och för att papper och utskick som läggs i din brevlåda kommer till din kännedom.

Om lägenheten hyrs ut utan styrelsens godkännande eller i strid med villkoren för andrahandsuthyrning är detta en otillåten uthyrning som kan lämnas till jurister för behandling och så småningom leda till ett förverkande av bostadsrätten.
Att hyra ut lägenheten genom Airbnb och liknande tjänster är inte tillåtet.

 

Ansvar och ekonomisk förening

Att bo i bostadsrätt innebär ett ansvar på flera sätt. Det innebär bland annat att

  • Man är skyldig att renovera sin lägenhet så att den inte förfaller.
  • Man måste släppa in styrelsens entreprenörer när det aviseras om att något arbete ska göras.
  • Man måste ta hänsyn till sina grannar.
  • Vi tillsammans tar hand om närmiljön och utemiljön. All skötsel kostar pengar och om vi hjälps åt att vara försiktiga med allt så håller det längre och därmed kan vi hålla avgifterna nere.
  • Vi alla som medlemmar skall gå på årsstämman för att få information om hur föreningen mår ekonomiskt och vad som är på gång framåt. Det är också här en ny styrelse väljs inför kommande år.
  • Vi alla som medlemmar har en skyldighet att delta i styrelsearbetet någon gång under den tid vi bor i föreningen. Grundtanken med en bostadsrättsförening är att alla medlemmar gemensamt skall driva föreningen vidare. Om en förening inte får ihop en styrelse kan föreningen i värsta fall likvideras. Kort sagt betyder det att bostadsrättsföreningen upphör och alla lägenheter omvandlas till hyreslägenheter.

 

Cykelrum

Ett cykelrum finns bredvid port 20. Där förvarar vi våra cyklar och barnvagnar. Tänk på att parkera cyklar och barnvagnar så att det är lätt att ta sig in och ut. Vinterdäck, barnvagnar som inte används och andra tillhörigheter får inte ställas i cykelrummet.

 

Försäljning av lägenhet

Om du har för avsikt att sälja din lägenhet kontaktar du styrelsen via mail så vi får information om det. Det underlättar vår planering med frågor från mäklare samt när medlemsbytet kommer att ske. Pantsättning och överlåtelser sköter vår ekonomiska förvaltare Nabo åt oss. För pantsättning och överlåtelser debiterar föreningen en avgift vilken står i våra stadgar.

 

Hushållssopor och återvinning

Ditt hushållsavfall och ditt matavfall slänger du i kärlen på gården vid port 20. Hushållsavfall slängs i de två luckorna till vänster, matavfall i den högra. Luckorna öppnas med din huvudnyckel. Avfall så som pappers- och metallförpackningar, glas och hårdplast slänger du med fördel i återvinningsstationen i korsningen Bäckvägen/Bokbindarvägen som ligger ca 100 meter bort.

Mobila miljöstationen kommer till Hägersten cirka 4 gånger per år. Här kan du lämna miljöfarligt avfall och småelektronik, upp till mikrovågsugns storlek. Mobila miljöstationens turlista hittar du här.

 

Månadsavgift

Föreningens ekonomi sköts av Nabo och det är även de som skickar ut avier för månadsavgift. Man behöver kontakta dem och informera hur man önskar få avin. Surfa in på www.nabo.se/kontakt

 

Parkeringsplatser

Till fastigheten hör fem stycken parkeringsplatser. Det är för närvarande kö till p-platserna. Kontakta styrelsen om du vill stå i kön genom att skicka mail till hogstpaasen@gmail.com.

Man får inte nattparkera utanför någon av portarna. De skall hållas fria i den mån det går så att ambulans och brandbil kan komma fram vid nödläge. Det kan finnas undantag så som vid in- och utflytt, kontakta då styrelsen för att informera detta.

 

Rökning

Med hänsyn till grannen rekommenderas det att undvika att röka i din lägenhet, på din balkong eller uteplats, genom fönstret eller direkt utanför porten. Tänk på att röklukt lätt sprider sig genom ventilation och in genom öppna fönster och dörrar.

Den som röker på sin balkong eller på sin egen uteplats och kastar fimpen på backen bidrar till skräp som inte försvinner av sig självt. Glödande fimpar kan förorsaka brand på grannens balkong eller uteplats och som i värsta fall kan sprida sig till övriga i huset.

Rökförbud råder i alla gemensamma utrymmen!

 

Störningar

Vid problem med grannar som stör skall den första åtgärden alltid vara att ta upp saken grannar emellan. Många gånger kan saker lösas redan här bara genom att prata. Om det inte hjälper och störningen fortsätter skall anmälan ske skriftligen till styrelsen med detaljer om störningens art och tid. När styrelsen fått underlag kan anmodan om rättelse skickas ut och eventuella andra åtgärder vidtas i samarbete med jurister.

 

Tvättstugan

Tvättider är 08.00-22.00 på vardagar och 09.00-22.00 på helger och detta skall respekteras av alla.

 

  • Enbart bostadsrättsinnehavare eller hyresgäst har rätt att använda tvättstugan.
  • Det är endast tillåtet att boka två tider i följd.
  • Hämta din torra tvätt snarast möjligt för att lämna plats åt den som är näst på tur.
  • Det är ej tillåtet att tvätta mattor i tvättmaskinerna.
  • Det är ej tillåtet att färga eller bleka kläder/textiler i tvättmaskinerna.
  • Använd maskinerna med omdöme och aktsamhet.
  • Städa efter dig när du tvättat klart.
  • Rengör filtret i torktumlaren efter varje tumling för att undvika överhettning. Är man osäker på hur det görs så kontaktar man någon i styrelsen.
  • Om något går sönder i tvättstugan kontaktas styrelsen omedelbart så att reparation kan bokas snarast möjligt.

 

Tysta tider

Det ska vara tyst i huset måndag till fredag klockan 22:00 - 07:00 och helger klockan 22:00 - 09:00. Respekt och hänsyns skall givetvis visas gentemot sina grannar även utöver dessa tider.

Skall man renovera sin lägenhet eller ha fest så uppmuntras man att sätta upp en lapp i entrén för att informera om detta.

 

Utemöbler & grill

Vi har en gemensam uteplats med trädgårdsmöbler som får användas av alla som bor i huset. Även här hjälps vi åt och håller den fin - vi lämnar den i gott skick till de som ska använda den nästa gång. Grillar förvaras i pannrummet, de får användas av alla men grillkol ansvarar man för själv.

 

Vindsförråd & källarutrymme

Till varje lägenhet hör ett källar- och ett vindsförråd. Är du osäker på vilka förråd som är dina kontaktar du styrelsen. Det är förbjudet att ställa saker eller grovsopor utanför förråden.

 

Vår- & höststädning

Vi har två gemensamma städdagar per år – en på våren och en på hösten. Då krattar vi gården, klipper buskar och snyggar upp runt huset och i allmänna utrymmen. En container för att slänga grovsopor i finns på minst en av städdagarna (dock ej el- eller miljöavfall). En lista med vad som skall göras sätts upp på städdagen så att alla vet vad som ska göras. Efter städningen bjuds det på fika och det är även en fin chans att ställa frågor till styrelsen.

 

Årsstämman

Vår årsstämma sker under våren, någon gång mellan mars och juni - vanligtvis i maj. Årsstämman är till för alla medlemmar i föreningen och det är här viktig information om föreningens nuläge och framtid delges.

Styrelsen träffas ungefär en gång per månad. Då går man igenom vad som hänt sedan förra mötet, vad som skall göras till nästa möte och om det har kommit in några nya punkter sedan sist. Har du en fråga som du tycker att vi borde diskutera? Tveka inte att ta kontakt med oss så tar vi upp den för diskussion. Ni hittar kontaktuppgifter till styrelsen på anslagstavlan i respektive port eller på vår hemsida:  http://hogstpaasen.bostadsratterna.se

 

Kontaktuppgifter

Styrelse

På sidan Styrelsen: http://hogstpaasen.bostadsratterna.se/om-foreningen/styrelsen finns de aktuella medlemmarna i styrelsen samt revisorer.

Har du något du vill informera styrelsen och/eller andra medlemmar i föreningen om?

  • Lägg en lapp i föreningens brevlåda i port 18
  • Skicka ett mejl till hogstpaasen@gmail.com
  • Skriv ett inlägg i vår facebookgrupp ”Arvodesvägen 18-20, Högst På Åsen!”. Vi uppmuntrar alla medlemmar att gå med i gruppen då vi på ett enkelt sätt kan kommunicera med varandra, be om hjälp eller skänka saker man inte längre vill ha.